Varme Hveder – Hvorfor og hvornår spiser man hveder i 2020?

Du kender følelsen, det er en torsdag aften midt i Maj – hjemmet fyldes med duften af kardemomme og ristet brød. Det er blevet tid til årets længe ventede: Varme Hveder. Men mange kender ikke de store til traditionen om, hvorfor vi reelt set spiser hveder til Store Bededag – er det en religiøs tradition, eller hvor kommer den fra?

Vi har samlet alt info om hvornår, hvorfor og hvordan traditionen opstod. Elle vil du bare gerne lære og bage hvederne selv? Hvis du læser videre på denne side, finder du ud af alt om den danske tradition.

Hvornår spiser man hveder?

I tidernes morgen, blev hvederne købt dagen inden Store Bededag, så man kunne nyde dem på selve Store Bededag. Store Bededag er en af de største hellige dage i Danmark, hvorfor selv bageren, måtte holde fri på Store Bededag, så han lavede brød der stadig smagte godt dagen derpå optil.

I nyere tid, har vi haft svært ved og holde fingrene fra hvederne – hvorfor det er blevet mere og mere udbredt og spise hvederne torsdag aften – inden Store Bededag.

Hvorfor spiser man varme hveder?

Det er ikke fuldt ud dokumenteret, hvor langt tilbage hvederne stammer og har været en del af fejringen af Store Bededag, vi ved det har været en tradition siden 1800 tallet, men højest sandsynligt går længere tilbage.

Nedenfor finder du historien om hvedernes indtog i den danske tradition omkring helligdagen Store Bededag.

Det hele started i 1686, hvor man besluttede sig for, at sammenlægge flere små helligdage til en stor religiøs helligdag – som så kreativt blev kaldt: Store Bededag.
Som vi kender det fra nutiden, så selv for 400 år siden, måtte alle – selv bageren – holde lukket, på helligdage, eller i hvert fald til gudstjenesten var over.

Da bageren ikke måtte have åbent om fredagen, besluttede han sig for og bage de populære hvedeknopper om torsdagen, så folket kunne varme dem om fredagen, uden det ville gøre noget.
På denne tid, var hvedebrød noget man kun fik til specielle anledninger og højtider.

Når Store Bededag oprindt, blev hvederne skåret over og ristet, så de blev sprøde som tvebakker – i nyere tid luner vi dem mere.

Så fejringen af Store Bededag er en af de længste traditioner, vi i Danmark har haft – det eneste der har ændret sig over årene, er hvornår hvederne spises.

Lækre opskrifter på hveder

Vi har samlet et par god opskrifter på denne side, hvis du har modet til selv og lave dine egne hveder.

  • Opskrift på traditionelle varme hveder
  • Gluten Fri Hveder og Low Carb